Regelmessige brekninger over lang tid kan gi etseskader på emaljen. Ofte går det langsomt og kjennes ikke, men skadene kan bli omfattende.
Til sykdomsbildet av spiseforstyrrelser; anorexi og bulimi, hører regelmessige brekninger over lang tid. De sure oppstøtene som passerer munnen belaster tennene og kan gi etseskader på emaljen. Omfanget av disse skadene kan variere fra svært små til mer omfattende.Som oftest er baksiden på overkjevens fortenner mest utsatt ettersom disse flatene treffes først av magesyren.
Se bilder og les mer om spiseforstyrrelser før og etter behandling >>
Hjelp når skaden er skjedd
Med moderne teknikker og materialer kan tannlegen lime på tynne keramiske fasetter. Behandlingen både bygger opp og beskytter tennene for fremtiden. Lignende beskyttelse kan i blant utføres med kompositt.
Børste tennene etter oppkast
Noe du bør tenke på er å vente en stund med å børste tennene etter at du har kastet opp. Magesyren løser nemlig opp emaljen og børster du mens tannoverflaten er bløtere, kan tennene skades.Skyll istedet munnen med vann, evnt med fluorskylling som fås kjøpt på apoteket. Etter en halvtime har emaljen blitt hard igjen og tåler tannbørsting bedre.
For øvrig bør tennene børstes som vanlig morgen og kveld, men prøv å unngå tannkremer med mye slipemiddel og glem ikke rengjøring mellom tennene med tanntråd.
Unngå etsende drikker som f.eks appelsinjuice. Om du drikker juice eller lignende; skyll med vann etterpå.
Fortell oss om sykdommen din. Vi har taushetsplikt og kan hjelpe deg med å forebygge fremtidige skader!
Trygden gir støtte
Trygdekontoret kan i mange tilfeller gi støtte til oppbygging av tenner som er skadet pga spiseforstyrrelser. Vi kan informere mer om dette og hjelper deg med utfylling av trygdesøknad.
Munntørrhet vanlig
De som kaster opp mye blir også ofte plaget av munntørrhet. Spyttproduksjonen blir dårligere pga en generell uttørking av kroppen. Behovet for syrlig kost og drikke kan øke. Syrene i disse kan medføre at emaljen blir enda tynnere.
Les mer om munntørrhet >>