Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Barn og Ungdom / Tannlegebesøk og behandling

Tannlegebesøk og behandling

Innen barnet fyller to år bør en tannlege eller tannpleier ha sett til barnets munn og gitt deg som foreldre råd og tips for hvordan tennene skal beskyttes på best mulig måte.

I Norge er tannpleien gratis for barn og ungdom opp til det året de fyller 18 år. Det er den offentlige tannhelsetjenesten som er ansvarlig for å gi dette tilbudet. Om du velger å gå til en privat tannlege med barnet ditt vil dette ikke dekkes av trygdekontoret. Det gis også støtte til tannregulering. Hvor mye støtte som gis avhenger av graden av bittfeil. Hvor ofte barnet bør komme på kontroll vurderes fra tilfelle til tilfelle, men vanligvis kalles barnet inn èn gang i året.

Reparere hull
Risikoen for karies er større på nye permanente tenner. Om barnet klarer seg uten hull til ut i 20-årsalderen er risikoen vanligvis lavere.

Det første hullet i de permanente tennene dannes ofte på tyggeflaten. Tannlegen kan forsegle mistenkelige, dype furer (fissurer) i tyggeflaten med en tynn hvit fylling.

Det vanligste fyllingsmaterialet er en eller annen form for hvit fylling, f.eks kompositt. Statens helsetilsyn fraråder å bruke amalgam på barn.

Tannlegeskrekk
Enkelte barn opplever tannlegebesøket som ubehagelig og skremmende. Meningen med de tidlige besøkene, i treårsalderen, er kanskje først og fremst å venne barnet til tannklinikken slik at de forbinder dette med noe positivt.

Eventuell behandling skal selvfølgelig være smertefri og skje i en rolig og avslappet atmosfære.

I kompliserte tilfeller kan tannlegen søke råd hos eller henvise til en spesialist i barnetannpleie - en såkalt pedodontist, eller om barnet behøver tannregulering: til en kjeveortoped.

Les mer om tannlegeskrekk >>

Tannlege Svendsrud har pasienter fra steder som Grynerløkka, Sagene, Disen, Tåsen, Carl Berner, Sinsen, Grefsen, Kjelsås, Ullevaal, Sogn, Lindern, Hasle, Kringsjå, Brekke, Maridalen, St. Hanshaugen og Bislett - Vi sees!

Gratis tannbehandling

I Norge er tannpleien gratis for barn og ungdom frem til de fyller 18 år.
 
Det gis også støtte til tannregulering. Hvor mye støtte som gis avhenger av hvor stor bittfeilen er. Det er den offentlige tannhelsetjenesten som har ansvaret for å kalle inn og se etter barn og ungdoms tenner. Om man velger å gå til privat tannlege med sitt barn vil det offentlige ikke dekke denne behandlingen.

 

Hvor ofte barnet kalles inn til kontroll vurderes individuelt. Det er viktig med et nært samarbeid mellom tannhelsetjenesten og foreldre slik at skader på barnets tenner forebygges. Tannhelsepersonellet er utdannet i å forebygge sykdommer i tennene og kan gi mye informasjon om hvordan du kan ta vare på ditt barns tenner.

loader