Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Munnhygiene / Maten og tennene

Maten og tennene

Hver gang du putter noe i munnen får bakteriene hjelp til å danne en etsende syre. Det er denne syren som angriper tennene dine.


Unngå småspising
Svært mye av det vi spiser eller drikker inneholder sukker. Når du inntar noe som inneholder sukker starter syreangrepet fra bakteriene umiddelbart. Det absolutt viktigste når det gjelder kosten er ikke hva vi spiser, men hvor ofte. Hvis man småspiser mellom måltidene rekker munnen aldri å nøytralisere syren. Risikoen for å få karies er da stor.

Inntak av sukker om natten er spesielt skadelig
Om natten er spyttproduksjonen lav og om du da putter mat eller drikke i munnen som inneholder sukker som f.eks saft vil dette føre til at syrepåvirkningen på tennene blir ekstra skadelig. Spyttet hjelper oss nemlig med å nøytralisere syren, men om natten vil dette skje mye langsommere.

En gang i uken er best
Å forebygge karies betyr ikke at du må leve et asketisk liv på gulrøtter og grovbrød hver dag hele året. Den gamle regelen om at en gang i uken er best gjelder faktisk fortsatt. Det er bedre å ha en skikkelig godtedag en gang i uken enn å småspise små mengder hele tiden.

Sukkerfire produkter
Det finnes i dag kunstige søtningsstoffer som f.eks Xylitol og Aspartam som brukes bl.a i suketter, halspastiller og saft. Dette er svært bra alternativer om du ønsker noe søtt mellom måltidene. Mange er redd for kunstige søtstoffer og hvilken virkning de har på kroppen. Det finnes ingen studier som viser at disse er farlige om man bruker dem med sunn fornuft.

Les mer om hvordan du reduserer risikoen for hull >>

Spyttet – din naturlige beskyttelse

Spyttet i munnen din skyller tennene rene og bidrar til å beskytte dem mot karies. Kalsium, fosfat og bikarbonat er viktige bestanddeler i spyttet. De to første stoffene hjelper til med å reparere begynnende kariesskader. Bikarbonat bidrar til å redusere syreinnholdet i bakteriebelegget på tennene.

I spyttet finnes det også såkalte antibakterielle stoffer som hjelper til i forsvaret mot munnhulens bakterier.

Jo mer spytt desto bedre. Du kan øke spyttproduksjonen ved f.eks å tygge en sukkerfri tyggegummi. På apoteket får du kjøpt sukkerfri tyggegummi med fluor som kan være nyttig for å gi tennene ekstra beskyttelse. Om du ofte kjenner deg tørr i munnen og føler at spyttkjertlene dine ikke produserer nok spytt er det viktig at du tar kontakt med oss.
loader