Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Estetisk tannpleie / Tannfarge

Hvite tenner og tannfarge

Fargeforandringer på emaljen

Misfarginger kan forårsakes av mat og drikke. En skadet tann kan også skifte farge.Overfladisk misfarging på tenner

Tannfargen varierer fra menneske til menneske. Tennene blir mørkere med årene. Mat og drikke påvirker fargen til tennene dine. Du har sikkert hørt at rødvin, kaffe og tobakk kan forårsake misfarginger. Hvis det dreier seg om overfladiske misfarginger kan tannlegen eller tannpleieren fjerne dem med Airflow.

Fargestoffer fra mat og drikke kan også gi dypere misfarginger. Da kan en bleking være løsningen for å få tannen, eller tennene, lyse igjen.

Ulik farge på ulike tenner

Ulike deler av tannen har ulik farge. Tannhalsen er f.eks ofte mer fargesterk, og tyggekanten på fortennene lysere og ofte mer blåtonet eller gjennomskinnelig. Hjørnetennene er som oftest gulere og mer fargesterke en hva fortennene er. Tyggeflatene har vanligvis mørke furer i de naturlige sprekkene.

Tenner med skade

Fargeforandirnger kan skyldes at pulpa inne i tannen har blitt skadet eller dødd. Det er da viktig at du tar kontakt med oss slik at vi kan undersøke årsaken til misfargingen. En rotfylt tann som har blitt gråblå kan blekes ved hjelp av moderne, skånsomme teknikker.

Gamle fyllinger kan i tilfeller misfarges. Misfarginger kan også skyldes karies - hull i tennene.

Genetiske sykdommer og tenner

Det finnes genetiske sykdommer som gir skader i emaljen av ulike slag. Det innebærer som oftest at emaljen ikke holder og faller av dentinet. Ofte er dentinet under emaljen kraftig misfarget og skifter til brun-svart.

Emaljeskader i ung alder

En del har hvitlige eller brunlige flekker i emaljen. Dette kan skyldes for høyt inntak av fluor i barnets første leveår. Det er viktig at en voksen doserer riktig mengde tannkrem på tannbørsten og har ansvaret for rengjøringen av tennene. Fargeendringene påvirker ikke styrken til tannen, eller gjør den mer mottakelig for hull, men kan være et estetisk problem. Man vet også at visse antibiotika (tetracyklin) kan gi fargeforandringer i emaljen om de gis til barnet i en tidlig fase

Les mer om tannfarge >>

Ønsket lysere tenner

Hvite tenner og misfarging| Tannlege Erik Svendsrud
Hvite tenner og misfarging| Tannlege Erik Svendsrud
Hvite tenner og misfarging| Tannlege Erik Svendsrud
Et eksempel på bleking av overkjeven etter 12 netters behandling. Kvinne 38 år som ønsket lysere tenner. Etter at overkjeven var bleket, bleket vi underkjeven til samme fine farge

Går det an å bleke alle tenner?

Det er mulig å bleke nesten alle egne tenner og få et lysere utseende.
Fyllinger og kroner kan derimot ikke blekes. Derfor behøver man i blant å bytte ut gamle synlige fyllinger.”

Les mer om bleking >>

loader