Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Tannløsning / Behandling og tilheling

Behandling og tilheling

Jo tidligere periodontitten behandles, desto større er muligheten for tilheling. En alvorlig periodontitt krever mer omfattende behandling sammenlignet med en mildere som oppdages i et tidligere stadium.

En frisk tann har en tannkjøttslomme som er 1 til 3 millimeter dyp. Med periodontitt øker lommedybden. I sluttfasen kan lommen være over 10 millimeter. Tapet av feste kan da nå rotspissen på tannen, noe som gjør den meget bevegelig. Lommene er da som oftest svært infisert av bakterier.

Hva betyr det om tannkjøttet blør?

Betent tannkjøtt

Et betent tannkjøtt kan være begynnelsen til peridontitt. Det er plakket som dannes i munnen som er årsaken til tannkjøttsbetennelse (gingivitt). Betennelse uten at det er utviklet periodontitt er enkelt å behandle. Med bedret munnhygiene tilheler det som oftest på noen uker. Imidlertid kan betennelsen komme tilbake raskt om munnhygienen forverres.

Grundig rengjøring med tannbørste og tanntråd, eventuelt mellomromsbørste eller flaskekoster er den enkleste måten for å unngå betent tannkjøtt.

Les mer om daglig munnpleie >>

Tannsten
Risikoen for å få tannsten varierer fra menneske til menneske og fra tann til tann. Det kan også variere i løpet av livet.

Dårlig munnhygiene fører ofte til at det lettere dannes tannsten. Dessverre får enkelte mennesker mye tannsten til tross for en bra munnhygiene. En forutsetning for at tannløsningssykdommer skal tilhele er at tannsten fjernes. Ettersom du selv ikke kan fjerne tannsten er det viktig å regelmessig besøke oss som kan gjøre det for deg.

Behandlingen er smertefri. Har du derimot dype tannkjøttslommer som er betente kan du få lokalbedøvelse. Denne betennelsen tilheler som oftest i løpet av noen uker forutsatt at tannstenen tas bort og at du holder det rent i munnen. Tannsten og betennelse kan raskt komme tilbake om munnhygienen forverres.

Se bilder og les mer om behandlingen>>

Fordypede lommer
Om tannkjøttslommene dine har blitt dypere kan tannstenen trenge ned og begynne å løse opp benet. Tannsten og plakk kan samles nede i lommen der du ikke kommer til og får gjort det rent. Sakte ødelegges tannens feste.

Behandlingen må nå utføres av tannlege eller tannpleier. Den går ut på at tannstenen fjernes med spesialinstrumenter eller ultralyd. Det som er avgjørende for et vellykket resultat er at pasientens munnhygiene er svært bra.

Dybden på lommene reduseres vanligvis med 2 til 3 millimeter de første månedene etter en vellykket behandling. Deretter minsker de ofte et par millimeter til. Målet er en lommedybde på mindre enn 4 millimeter. Visse steder kan det imidlertid være dypere lommer til tross for at det er friskt.

Den vanligste årsaken til at lommedybden ikke minsker eller at sykdommen kommer tilbake er at munnhygienen har blitt mindre effektiv. Som oftest beror dette på at en ferdigbehandlet pasient lett faller tilbake til gamle vaner. For å unngå dette er er det viktig med regelmessige kontroller hos oss.

Desverre finnes det en liten del av behandlede periodontitter som ikke stanser til tross for en grundig behandling. Om du røyker er dessverre også mulighetene for å stanse sykdommen mye dårligere.

Tannkjøtt
Et sykt tannkjøtt er hovent og har større volum sammenlignet med et friskt som er i biologisk balane. Når tannkjøttet tilheler etter en alvorlig periodontitt kan det trekke seg noe tilbake. Dette innebærer sjelden noen store funksjonelle problemer, men det kan medføre blottlagte tannhalser og større mellomrom mellom tennene.

En lett betennelse i tannkjøttet tilheler vanligvis i løpet av en drøy uke. Forutsetningen er at eventuell tannsten har blitt fjernet og at munnen holdes ren i følge de instruksjoner som vi har gitt deg.

Alvorlig periodontitt
Ofte får man ingen symptomer på periodontitt bortsett fra at tannen kjennes løs. Risikoen for infeksjon, hevelse og pussdannelse er stor.

For å bremse, og forhåpentligvis stoppe sykdommen, behandles man på samme måte som med en mindre alvorlig peridoontitt. I blant utføres også mindre operasjoner. Et annet alternativ er å fjerne tannen.

Om sykdommen er vanskelig å behandle hender det at vi henviser deg til en spesialist i tannløsningssykdommer, en såkalt periodontist.

Operasjon
I blant er det vanskelig å få redusert de dype tannkjøttslommene. Det kan også være problematisk å komme til tannsten nede på tannroten. Da kan en operasjon være et alternativ. Hensikten er å rengjøre rotoverflaten og redusere lommedybden. Det er også en måte å gjøre det mulig for pasienten selv å holde det rent på en effektiv og skånsom måte.

Tannlegen gjør da et lite snitt i tannkjøttet for å komme til det syke området. Dette gjør det enklere å fjerne tannsten og sykt vev rundt tannen. Når området er rengjort sys tannkjøttet tilbake. Etter èn til to uker foretas det vanligvis en kontroll.

Operasjonen er smertefri og skjer med lokalbedøvelse. Behandlingen tar vanligvis 30-60 minutter.  Iblant får pasienten litt smerter etter operasjonen. Disse lindres som oftest effektivt med vanlige smertestillende tabletter.

Nydannelse av tannfeste
I dag finnes også metoder for å stimulere til nydannelse av feste rundt tannen. Visse positive resultater har vært vist, først og fremst ulike benstimulerende midler. Disse legges vanligvis inn i forbindelse med operasjonen.

Langsomt voksende problem
Tanken på at tennene dine kan løsne er formodentlig helt utenkelig, men faktum er at mer enn hver tiende person i Norge rammes av tannløsningssykdommer.

Periodontitt er vanligvis en langsom sykdom. Om du ikke får behandling kan det ta mange år før tannen går tapt. Ofte kommer de alvorlige symptomene først i sluttfasen i form av hevelse, verking og løse tenner.


loader