Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Tannløsning / Behandling og tilheling / Behandling av tannløsningssykdom

Behandling av tannløsningssykdom

Tannsten
Ved undersøkelse hos tannlegen ble det oppdaget tannsten. Med et såkalt depurasjonsinstrument som vist på det første bilde til høyre tok tannlegen bort det meste av den synlige tannstenen. Pasienten har et besøk hos tannpleieren igjen der den resterende tannstenen fjernes (se piler på bilde til høyre). Tannpleieren fjerner også misfargingen på tennene.

Tannpleieren kontrollerer at tannkjøttet tilheler. Å fjerne tannsten kan som regel utføres smertefritt selv om det kan skrape og høres litt. Er lommene dype og svært betente kan man få litt lokalbedøvelse.

Tannkjøttet er betent. Det blør og er vanligvis ømt ved berøring. Tannsten har samlet seg i tannkjøttslommen rundt tannen. Lommen har imidlertid ikke blitt dypere ennå. (Dvs at den er mindre enn fire mm dyp). Benet er fremdeles uskadet.

Fordypede lommer
Tannkjøttslommen har blitt dypere. Benet begynner å løses opp og tannens feste ødelegges. Tannsten og plakk samles nede i lommen der man ikke kommer til med vanlig rengjøring. Regelmessig behandling hos tannlege eller tannpleier er nødvendig for at det skal være mulighet for tilheling. En bra munnhygiene er avgjørende for prognosen.

Betennelsen tilheler som oftest i løpet av noen uker forutsatt at tannlegen eller tannpleieren tar bort tannstenen og at pasienten er nøye med rengjøringen. Sykdommen kommer raskt tilbake om munnhygienen ikke er bra.

Alvorlig periodontitt
Mye av tannens feste har gått tapt. Ofte merkes ingen symptomer bortsett fra at tannen kjennes løs. Risikoen for infeksjon, hevelse, puss- og fisteldannelse er stor.

Behandlingen har nå en dårligere prognose. Tannstensfjerning kompletteres iblant med små operasjoner. Et annet alternativ for å slippe fortsatt sykdom er å fjerne tannen.<< Forrige        
2 av 2
        
loader