Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Rotfylling

Rotfylling

Rotfylling i Oslo

Det finnes flere årsaker til at pulpa inne i tannen dør, bl.a karies, fyllinger som lekker og tanngnissing.Betennelse i tannen

En betennelse eller infeksjon inne i tannen betyr at pulpa er skadet. Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være tegn på en skadet pulpa, Det er imidlertid ikke alltid du får symptomer.

En levende pulpa er selvfølgelig å foretrekke, men tannen kan likevel reddes selv om pulpa skulle dø. Løsningen er rotfylling.

Hva er Rotfylling?

Rotfylling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, f.eks karies, om det er mulig. Deretter tas pulpa bort og rotkanalen fylles igjen. Det vanligste fyllingsmaterialet er guttaperka, et gummilignende materiale som klistres fast i kanalen. Til slutt fremstilles en fylling eller en krone som erstatning for den skadde tannkronen.

Er rotfylling vondt?

Behandlingen utføres som oftest med lokalbedøvelse og er smertefri. Om pulpa er død behøves som regel ingen bedøvelse. Det finnes altså ingen grunn til å være engstelig for at behandlingen skal gjøre vondt.

Les mer om skader i pulpa >>

Les mer om rotbehandling >> 

Tannen

Tannen består av en krone og en rot. Tennene lenger bak i munnen har to eller tre røtter, mens de fremre tennene vanligvis har en rot.

Tannkronen

Tannkronen omgis av et hardt skall - emaljen. Under emaljen finnes det mykere dentinet. Inne i kronen finnes et hulrom som går over til smale kanaler nedover i roten. Her inne finnes pulpa. Hver rotkanal avsluttes med en liten åpning ut mot kjevebenet.

Pupla

Pulpa er et bløtvev som består av blodkar og nerver. Blodkarene forsyner tannen med næring og hjelper den bl.a annet med å forsvare seg mot infeksjoner.

Tannervene

Tannervene er en liten del av det kompliserte nettverket av nerver i kjever og ansikt som sørger for at munnen kan brukes bl.a til å spise med.

loader