Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Reparere tenner / Amalgam

Amalgam

Amalgamfylling

​Nå for tiden brukes ikke lenger amalgam. Det finnes ingen sikre bevis for at materialet er farlig for menneskekroppen, men det finnes andre årsaker til at vi velger andre alternativer.

Amalgam var lenge verdens mest brukte fyllingsmateriale ettersom det ga holdbare fyllinger og det ikke var andre gode alternativer. Det er ikke uvanlig med amalgamfyllinger som er over tyve år gamle.​

Amalgam er et holdbart materiale og det gikk raskt å lage en fylling med materialet. Det var også relativt billig.

Statens helsetilsyn har lenge frarådet bruk av amalgam på barn og gravide, fra 2003 ble det innført en generell fraråding mot bruk av amalgam for alle pasienter.

Hvordan lages en amalgamfylling?

Amalgam inneholder det flytende metallet kvikksølv. Når kvikksølvet blandes med et pulver, vanligvis bestående av tinn, sølv og kobber, stivner det og blir til amalgam. I omtrent ti minutter er amalgamet formbart. Det er da tannlegen legger inn fyllingen. Når amalgamet stivner, sveller det og dette gjør at fyllingen klemmes fast i hullet.

Selv om den første amalgamfyllingen kunne holde lenge, var det en del ulemper med materialet. Siden materialet ikke kunne limes fast til tannen, var det nødvendig å fjerne mer av den friske tannen enn det vi behøver med dagens komposittfyllinger. De tynne gjenværende tannveggene som sto igjen etter det var boret til amalgam, knakk i mange tilfeller etter flere år. Når dette skjer er det ofte vanskelig å feste en komposittfylling på nytt med god prognose, dvs lang holdbarhet. Ofte blir en indirekte løsning som et innlegg eller krone neste behandling for tannen.

 

loader