Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Vanlige problemer / Dårlig ånde

Dårlig ånde

Lukter i munnen

Dårlig ånde (halitosis) kan ha mange årsaker. En vanlig oppfatning er at lukten kommer fra magen. Det stemmer sjelden. Dårlig ånde skyldes i de aller fleste tilfeller forhold lokalt i munnhulen.

Mange som har dårlig ånde er ikke klar over det. Om årsaken finnes i munnhulen kan tannlegen ofte identfisere problemet og hjelpe deg.

Les mer om hva som forårsaker dårlig ånde >>


Slik finner du ut om du har dårlig ånde

Om du holder hånden foran munnen og lukter sier ikke det så mye, ettersom du er vant til dine egne lukter. Lukter du isteden på et konsentrat fra munnen kan du ofte kjenne mer.

Ta en tanntråd og før samme del av tråden mellom mange eller alle de bakerste tennene. Sett tråden under nesen og lukt.

Du kan også prøve å skrape litt belegg fra tungens bakre del med en plastbit og lukte. Alternativt slikke på armen, la det tørke og deretter lukte.

Det beste er imidlertid å spørre noen venner. Gjerne flere, ettersom dine nærmeste omgivelser også kan være vant til din munnånde og derfor kanskje ikke kjenner dine lukter like sterkt.

Se sjekkliste for hvordan du forebygger dårlig ånde >>

Skrap tungen rent

Bruk gjerne en tungeskrape for å skrape bort belegg på tungen. Gjennom å rengjøre tungen reduseres antallet bakterier som i tillegg til å forårsake dårlig ånde, også er årsaken til karies og tannkjøttsykdommer.

Altfor intensiv bruk kan imidlertid gi sår på tungen. Tungeskraper fås kjøpt på apoteket.

loader