Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Barn og Ungdom / Melketenner

Melketenner

De første melketennene dukker som oftest opp når barnet er rundt et halvt år gammelt.

Tennene dannes allerede når barnet ligger i magen og vokser deretter i kjeven før de bryter frem. Det normale er at vi får 20 melketenner - ti i hver kjeve. De første melketennene kommer vanligvis ved 6-8 måneders alder, men dette kan variere mellom ulike individer. Vanligvis har alle melketennene kommet fram når barnet er mellom to og et halvt og tre år.

Fortennene kommer først
Vanligvis kommer fortennene i underkjeven først. Når alle fortennene har kommet fram pleier melkejekslene å bryte fram. Også her er det variasjoner fra barn til barn.

Barn som holder på å få tenner vil ofte bite på noe. Sannsynligvis skyldes det at det klør i munnen. Det er helt greit å la barnet få noe å bite på som f.eks en bitering. 

Smokk og tommel
Det er vanlig at barn suger på smokk eller fingeren når de er små. Rundt 4-års alderen er det en fordel om man kan venne barnet av med dette. Forlengede sugevaner kan resultere i fremtidige bittfeil, f.eks for smal overkjeve som kan resultere i kryssbitt.

Tannlegen kontrollerer alltid risikoen for bitttfeil og informerer foreldrene.

Les om daglig munnpleie for barn >>

Les om matvaner for barn >> 

Gratis tannbehandling

I Norge er tannpleien gratis for barn og ungdom fram til de fyller 18 år.

Det gis også støtte til tannregulering. Hvor mye støtte som gis avhenger av hvor stor bittfeilen er. Det er den offentlige tannhelsetjenesten som har ansvaret for å kalle inn og kontrollere barn og ungdoms tenner. Om man velger å gå til privat tannlege med sitt barn vil det offentlige ikke dekke denne behandlingen.

Hvor ofte barnet kalles inn til kontroll vurderes individuelt. Det er viktig med et nært samarbeid mellom tannhelsetjenesten og foreldrene slik at skader på barnets tenner kan forebygges. Tannhelsepersonellet er utdannet i å forebygge sykdommer i tennene og kan gi mye informasjon om hvordan du kan ta vare på ditt barns tenner.

loader