Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Barn og Ungdom / Daglig-munnpleie

Daglig-munnpleie

Det er viktig å ta godt vare på melketennene ettersom de kan være avgjørende for hvordan det går med de permanente tennene senere.

Akkurat som hos voksne skal tennene børstes hver dag og fluor er naturligvis også viktig.

Nedenfor følger instruksjon for børsting og bruk av fluor hos barn. Når barnet når tenårene er det på tide å følge de råd og tips for daglig munnpleie som gjelder for voksne.

Tannbørsting
Barn skal ha en tannbørste med et lite og mykt børstehode, akkurat som hos voksne. Dette for at det skal være lett å nå alle tennene og for at tannkjøtt og tenner ikke skal ta skade. En elektrisk tannbørste med et lite hode som f.eks Braun kan være et utmerket hjelpemiddel for å gjøre tennene rene. Det finnes til og med elektriske tannbørster som spiller en liten melodi hvert minutt(!) slik at tannbørstingen skal bli en positiv opplevelse for barnet.

Når den første eller andre melketannen har kommet fram i munnen er det på tide å begynne å børste. Det viktige i begynnelsen er ikke i første rekke å få det rent, men å venne barnet til regelmessig tannbørsting.

Begynn med å børste selv på barnet og la deretter barnet selv få prøve. Med tiden blir tannbørstingen en del av kveldsritualet. Etterhvert som flere tenner kommer fram er det ofte lettest om du plasserer deg på skrå bak og i samme høyde som barnet. Det viktigste er at du finner en komfortabel arbeidsstilling. Om du bruker en manuell teknikk børster du med små skrubbebevegelser fra bakerste tann og framover både på innsiden og utsiden.

Tannkrem
Det er lurt å benytte en tannkrem med god smak. Det finnes flere ulike tannkremer spesielt beregnet for barn. Ta en knapt synlig mengde på børsten. Det er viktig at det er en voksen som doserer tannkremen. Når barnet når 6-årsalderen kan doseringen økes til en ertestor mengde. Det optimale er at man børster to ganger pr dag. Vanligvis rekker det med bruk av fluortannkrem om man skal hindre at barnet utvikler hull i tennene. Fluortabletter regnes i dag ikke som nødvendig for å unngå hull hos barn. Ved høyt innhold av fluor i drikkevannet bør doseringen av fluortannkrem reduseres. Dette får du informasjon om ved den offentlige tannklinikken

Tanntråd
Når de permanente tennene kommer fram øker risikoen for hull mellom tennene. Det er derfor lurt å begynne å trene med tanntråd om kvelden fra barnet er 9-10 år. Tanntråd skal helst brukes hver kveld og minimum 1-2 ganger i uken. Det bør være en voksen som er ansvarlig for rengjøringen av barnets tenner helt frem til minst 10-årsalderen. Lytt til de råd som tannlegen eller tannpleieren gir.

Les om matvaner >>
Første tannbørsten
De første funn av enklere tannbørster stammer fra 500-tallet f.Kr. Funnene er gjort i India, men man tror at oppfinnelsen opprinnelig kommer fra Kina.

En forløper til dagens tannbørste ble brukt i den arabiske verden allerede på 500-tallet e.Kr. Verktøyet kalles for "siwak", den islamske penselen, og ble framstilt gjennom å frynse opp den ene enden av en kvist. Denne kvisten kom fra en busk som inneholdt bikarbonat, garvesyre og andre beskyttende stoffer. Treets naturlige duft ga dessuten brukeren en frisk pust.
loader