Mat
Det du har spist gjenspeiles i pusten din. Når mat tas opp av kroppen transporteres nemlig stoffer fra maten via blodbanen til lungene. I blant utsondres små molekyler med utåndingsluften. Hvitløk er et kjent eksempel.
Bakterier og plakk
Munnen er alltid full av bakterier. Det er normalt. Bakteriene fyller en viktig funksjon blant annet i forbindelse med fordøyelsen.
Så fort du spiser noe fester matrester seg på og rundt tennene. Plakk, som består av mat og bakterier, dannes. I løpet av de neste døgnene råtner plakket og begynner å spre en ubehagelig lukt.
Det råtne plakket forsvinner ikke av seg selv og må fjernes. Om du bare børster tennene og ikke rengjør mellom dem, blir 25 prosent av matrestene og bakteriene liggende.
Munntørrhet
Munntørrhet (xerostomi) kan gi dårlig ånde. Spyttet har en beskyttende funksjon og hjelper til med å skylle rent i munnen. Spyttet har også en bakteriedrepende funksjon. Man kan si at jo mindre spytt, desto fler bakterier.
Spyttproduksjonen er alltid dårligere om natten. Da gror bakteriene godt.
Munntørrhet kan bl.a forårsakes av et antall medisiner, vedvarende munnpusting og systemiske sykdommer. Om du ofte kjenner deg tørr i munnen kan vi i tannhelseteamet hjelpe deg med råd og eventuell behandling.
Røyking
Røyking gir alltid dårlig ånde - noe som røykeren selv sjelden kjenner, men nesten alltid omgivelsene. Røykingen misfarger dessuten tennene, reduserer smaksevnen og irriterer slimhinnen.
Tobakksrøykere har en mye høyere risiko for å rammes av tannløsning. Kreftrisikoen er betydelig høyere hos røykere.
Tannlegen og tannpleieren ser alltid etter eventuelle tegn på sykdommer forbundet med røyking.
Sykdommer
Ulike sykdommer kan gi dårlig ånde. F.eks lokale infeksjoner i nese og hals, kroniske bihuleinfeksjoner, kroniske bronkitter, diabetes og magesykdommer.
Om vi finner munnen din frisk og ren kan vi henvise deg til lege for å utrede eventuelle andre årsaker til dårlig ånde.
Tannløsning
Et varselsignal ved tannløsning (periodontitt) kan være en konstant dårlig ånde og/eller dårlig smak fra munnen.
Se sjekkliste for hvordan du forebygger dårlig ånde