Fyll ut skjemaet nedenfor eller ring: 22 35 25 05

Navn:
 
Telefon:
 
E-post:
   
Melding:
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
Undervalg +

Hjem / Våre tjenester / Ny teknologi / Digitalt røntgen / Mer om Digital røntgen

Mer om Digital røntgen

Hvorfor digitalt røntgen?
Den tradisjonelle teknikken innebærer at man anvender en fotografisk film som siden fremkalles. Fremkallingen er tidkrevende og kjemikaliene som brukes er ikke miljøvennlige.

Nå finnes det et alternativ, nemlig det digitale. Med den nye metoden bruker man en liten plate som skanner av røntgenstrålene og bildene vises siden på en dataskjerm. Selv om røntgendosen allerede fra før var lav, kan vi redusere den ytterligere takket være den digitale teknikken. Dessuten går det raskere og vi bruker ingen miljøfarlige fremkallingsvæsker.

Røntgen er en moderne måte å være i forkant av utviklingen.

Karies
En tann kan se hel og fin ut, være uten tannverk eller andre symptomer og likevel ha et stort kariesangrep. Karies dannes lettere på steder der det er vanskelig å rengjøre. Røntgen gir oss muligheten til å oppdage karies så tidlig at skader og risiko for infeksjon minimaliseres.

Tannløsning - periodontitt
Tannnløsning, eller periodontitt som sykdommen heter, er en annen meget vanlig sykdom i munnen. Sykdommen utvikler seg mange ganger langsomt og pasienten merker sjeldent noe før tennene begynner å bli løse. Periodontitt gir best behandlingsresultat når man oppdager sykdommen tidlig.

Ved en undersøkelse ser vi bl.a med hjelp av røntgen sykdommen mange år før pasienten selv merker noe. Med røntgen kan vi av og til også se tannsten som har satt seg fast mellom tennene. Tannsten er med på å forverre periodontitten. En frisk ung kjeve har et tannben som er jevnt og når opp til kronen. Hvis sykdommen etablerer seg, trekker benet seg tilbake (resorberes).

Infeksjoner og benkvalitet
Infeksjoner som rammer pulpa inne i tannen kan av og til verke, men er mange ganger helt symptomfrie. På et røntgenbilde av hele roten kan vi ofte se det hulrommet som dannes i benet når bakteriene, via rotkanalen, kommer dit.

Infeksjoner i kjevebenet kan påvirke kroppen på andre måter selv om det ikke gjør vondt i tennene. Derfor er det viktig å oppdage dem i god tid. Røntgen gir oss muligheten. Første gangen vi undersøker en pasient, eller om det er lenge siden siste besøk, tar vi i blant ekstra bilder for å kontrollere kjeveben og røtter. Fra en slik helstatus får vi mye informasjon.

I fremtiden kan bildene også brukes for å sammenligne eventuelle forandringer og kontrollere tilheling etter sykdom.Ved en vanlig rutineundersøkelse holder det som regel med noen bilder for å få tilstrekkelig informasjon.


Et lite kariesangrep som ikke har trengt gjennom emaljen ble tidligere straks reparert. Nå kan vi med ekstra fluortilskudd og endrede vaner mange ganger få det til å tilhele uten inngrep. Det er viktig å følge opp og kontrollere resultatet med røntgen i framtiden.


Her er et større hull som straks må repareres for å redde pulpa. Hvis pasienten hadde ventet noen måneder til, ville risikoen vært stor for at pulpa ble infisert. Tannen må da rotbehandles for å bli infeksjonsfri.


En pasient som har gått ubehandlet i flere år. Benet, som er en del av tannens feste, har nesten gått helt tapt. Hadde man oppdaget og behandlet problemet tidligere hadde sjansen for tilheling vært mye større.

Røntgen er sikkert i dag
Røntgen ble oppdaget for over 100 år siden, men har blitt utviklet enormt, spesielt de siste 20 årene. I røntgenteknikkens barndom var farene store, men med dagens moderne utstyr er risikoen minimal.Selv om røntgendosen med vanlig røntgenteknikk allerede fra før var lav, kan vi redusere den ytterligere takket være den digitale teknikken. Dessuten går det raskere og vi bruker ingen miljøfarlige fremkallingsvæsker.Bildene vil lagres i minst ti år.


Slik kan pasientens røntgenbilder se ut når tannlegen ser på dataskjermen. Programmet gir store muligheter for å forstørre, måle, sammenligne og lagre bilder.

loader